Sing Diarani Rura Basa Yaiku

Sing Diarani Rura Basa Yaiku

Kang kalebu tuladhane tembung rura basa yaiku​

Daftar Isi

1. Kang kalebu tuladhane tembung rura basa yaiku​


Jawaban:

Tuladha ing kang bener maaf klo salah


2. tembung rura basa tegese tembung sing wis rusak , utawa tembung sing wis salah ning kaprah kang kalebu tembung rura basa yaikua) krikilb) adang segac)kartikad)malbeng​


Jawaban:

b.

Penjelasan:

Adang sega : adang beras

Menurut ku itu jawabannya


3. 1. basa rinengga yaiku basa sastra sing2. ukara sing kedaden saka sampiran kan isi diarani3. tetembungan Utawa ukara sing digunakake kanggo nyemoni/nyacad yaiku4. panyandra yaiku tetembungan Utawa ukara sing5. pepindhan yaiku​


Jawaban dan Pembahasan1.

Basa rinengga yaiku basa sastra sing. . .

→ Basa sastra sing endahe amarga dipaesi/direngga-rengga utawa dirumpaka.

2.

Ukara sing kedaden saka sampiran kan isi diarani. . .

→ Parikan.

Tuladha : Abang abang ora legi, klambi abang merak ati.3.

Tetembungan utawa ukara sing digunakake kanggo nyemoni/nyacad yaiku. . .

→ Panyendhu.

Tuladha : Nggantheng umos.4.

Panyandra yaiku tetembungan utawa ukara sing. . .

→ Digunakake kanggo ngalembana.

Tuladha : Alise nanggal sepisan.5.

Pepindhan yaiku. . .

→ Tetembungan utawa ukara sing digunakake kanggo madhakake samubarang kang tegese kaya (kaya, pindha)

Tuladha : Polahe kaya gabah den interi.

» DETAIL JAWABAN «

Mapel : Bahasa Jawa

Kelas : 5

Materi : Piwulang 6 - Perangan awak

Kata Kunci : Rinengga, parikan, panyendhu, panyandra, pepindhan

Kode Soal : 13

Kode Kategorisasi : 5.13.6

-----------------------------

Semoga membantu.

JAWABAN :

1.

basa rinengga yaiku basa sastra sing...

>basa sastra sing endahe amarga dipaesi / direngga - rengga utawa dirumpaka.

2.

ukara singkedadean saka sampiran kan isi diarani....

>parikan.

tuladha : abang - abang ora legi,klambi abang merak ati.

3.

tetembungan utawa ukara sing digunakake kanggo nyemoni/nyacad yaiku...

>penyendhu

tuladha : nggantheng umos

maaf cuma bisa itu doang


4. apa sing diarani tembung rura basa iku? wenehana tuladah 3 wae;​


1. adang sega sing bener adang beras supaya dadi sega

2. mangan awan sing bener mangan sega ing wayah awan

3. mbunteli tempe sing bener mbunteli dhele godhog kang wis dirageni

5. ing ngisor iki sing klebu ukara rura basa yaiku..a.nulis layangb.ngawe kadangc.nguleg sambeld.nyapu latar​


Jawaban:

A. nulis layang.

Penjelasan:

itu semua sama e,tapi sepertinya itu yg benar,maaf ya kalau salah


6. sing diarani unggah ungguh basa yaiku


Sopan santun berbahasa

7. Apa sing di aranu tembung rura basa iku


tembung kang salah nanging wis kebacut digunakake kabeh wong,

tuladhane : ngulek sambel, sing bener cabe sing diulek, dudu sambel


8. Contoh rura basa yaiku


Jawaban:

adak esuk,Adang Sega wayah,Adang beras

maaf kalau salah


9. Sing diarani swara jejeg yaikuSing diarani swara miring yaiku​


Jawaban:

swara jejeg uga diarani swara sampurna kayata lara, gati, lunga

swara miring uga diarani swara ora sampurna kayata dadi, guling, alus


10. apa Kang diarani rura basa? sebutna 3 tuladhane!​


Jawaban:

Adang Sega sing bener Adang beras supaya dadi Sega mangan awan sing bener mangan Sega ing wayah awan

mbunteli tempe sing bener mbunteli dhele godhog kang wus di rageni

semoga membantu guys ☺️☺️☺️

11. 2. Kang diarani rura basa yaiku3. Tembung kerata basa tegese yaiku4. Bab kang perlu digatekake nalika nulis cnta pengalaman yaiku5. Tembung garba yaiku​


Jawaban:

Rusak

Tegese tembung

Makna

Manggon


12. tembung ing ngisor Iki sing ora kelebu tembung rura basa yaiku​


Jawaban:

kalebu tembung rura basa, yaiku ....

a. adang sega

b. lombok

c. nggodhog wedang

d. menek klapa

20. Tembung ing ngisor iki sing kalebu

jinising tembung garba, yaiku ....

a. sega

C. kupluk

b. lega lila d. tumujeng

tomhus

Penjelasan:

maaf jika salah ya


13. Apa kang diarani tembung rura basa


Rura basa yaiku basa sing luput ananging dianggep lumrah ana ing basa padinan.

14. sing diarani tembung Aran yaiku​


Jawaban:

Tembung aran yaiku sakehing jenege barang lan kang dianggep barang sing maujud apadene sing ora maujud; jalan, kursi, pangan, agama, angin gunung, dan kesugihan

SEMOGA BERMANFAAT YA !!

Penjelasan:

Tembung Aran yaiku tembung sing nerangke kabeh barang sing wujud utowo ora wujud kata yang menerangkan benda yang kasat mata dan tidak kasat mata ada bendanya terlihat dan bendanya tidak terlihat.

contoh mudahnya seperti = GELAS iku ing nduwur MEJA.

KLAMBIku anyar. dll


15. sing diarani nggancarake sing diarani nggancarake tembang yaiku​


Jawaban:

ngancarake tembang yaiku melakukan tembang di tempat umum


16. tolong bantu terjemahkan,Tembung rura basa yaiku basa kang rusak sing wis kelantur-lantur, nganti ora dibenerake maneh. Yen meksa dibenerake malah banjur dadi basa sing ora lumrah.​


Jawaban:

Kata rura basa adalah bahasa rusak yang telah mengendur, sampai tidak diperbaiki lagi. Jika tekanan itu dibenarkan maka itu menjadi bahasa yang tidak wajar.


17. Sing diarani undha usuke basa yaiku


Sing diarani undha usuke basa yaiku trap-trapaning (stratifikasi) basa amarga kanggo ngajeni marang wong kang diajak wawan rembung. Undha usuk basa Jawa merupakan cara memakai bahasa Jawa untuk menghormati lawan bicara ketika saling berbicara seperti , memberitahu atau menanyakan sesuatu terhadap lawan bicaranya.

Pembahasan

Bahasa Jawa yang dituturkan di Jawa Timur memiliki beberapa dialek yang digunakan. Undha usuk basa merupakan ragam bahasa atau variasi-variasi bahasa yang perbedaan antara satu dan lainnya ditentukan oleh perbedaan sikap santun yang ada pada diri pembicara terhadap lawan bicara dan yang dibicarakan. Penggunaan undha usuk basa Jawa atau tingkatan berbahasa adalah sebagai salah satu ciri khas kearifan lokal bahasa daerah dan sarana komunikasi antar-anggota masyarakat di daerah Jawa.

Undha usuk basa Jawa atau tingkatan berbahasa bahasa Jawa merupakan salah satu keterampilan berbicara yang dikembangkan dalam kurikulum muatan lokal bahasa daerah di Jawa. Keterampilan berbicara merupakan salah satu alat komunikasi dalam berbahasa yang dilakukan oleh seorang individu (Suprapti, 2013:3). Sementara itu, bahan ajar berbicara merupakan salah satu media untuk siswa dalam melaksanakan pembelajaran berbicara.

Pelajari lebih lanjutMateri tentang benerna ukara ngisor kiye nganggo undha usuke basa

https://brainly.co.id/tugas/32109528

Materi tentang unggah-ungguh utawa undha usuk

https://brainly.co.id/tugas/15452533

Materi tentang dideleng saka undha usuke basa

https://brainly.co.id/tugas/41510311

Detail jawaban

Kelas: 8

Mapel: Bahasa Jawa

Bab: Undha usuke basa

Kode: -

#AyoBelajar #SPJ2


18. sing diarani basa rinengga yaiku


Basa Rinengga yaiku basa sing dirangkai kanthi cara tembunge digabung karo tembung liya saengga dadi basa sing endah lan nresepake ati.

19. sing diarani unggah unggah basa yaiku


tata bicara dalam berbahasaUnggah-ungguh Basa Jawa yaiku adat sopan santun, tatakrama, tatasusila nggunakake Basa Jawa

20. opo sing diarani tembung rura basa


Tembung rurabasa iku tetembungan sing ajeg panganggoné sanadyan salah kaprah, nanging manawa dibeneraké malah dadi ora lumrah.

Tuladhané ya iku:
mangan awan = mangan sega wanci awan
mènèk klapa = mènèk wit klapa
ndhudhuk sumur = ndudhuk
lemah digawé sumur
nglinting rokok = nglinting klobot digawé rokok
nulis layang = nulisi dluwang supaya dadi layang
nunggu manuk = nunggu sawah supaya pariné ora dipangan manuk
Kategori b_daerah